top of page

Preguntes freqüents

Què em pot costar l’habitatge amb co-habita?

El cost total final depèn molt del grup de famílies i de l’emplaçament. Adaptem el projecte al pressupost de cada família. Sempre busquem que el cost total estigui molt per sota del preu de lliure mercat, ja que amb l’agrupació de famílies es pot accedir a preus molt més favorables.

 

Quan temps triga tot el projecte?

El temps total depèn sobretot de l’agilitat del grup de famílies en fer la compra del bé immoble o terreny, així com del tipus d’emplaçament i/o projecte (obra nova, obra de rehabilitació, edifici directament divisible, etc...). Nosaltres coordinem tot el procés per tal de minimitzar els terminis i ens adaptem als temps de les famílies.

 

Quin és el nombre mínim de famílies per iniciar un projecte co-habita?

Cada emplaçament té unes característiques úniques que permeten definir el nombre òptim de famílies per iniciar el projecte. Poden ser 2 famílies, per exemple en els casos de parcel·les bifamiliars. El nombre ideal per facilitar la gestió és d’entre 3 i 6.

 

S’ha de crear cooperativa d’habitatge forçosament?

Cada emplaçament conté unes condicions particulars, en funció de la normativa urbanística o el tipus d’emplaçament que determinen quina formula jurídica és la més avantatjosa pel projecte co-habita. En alguns casos pot ser interessant constituir-se com a cooperativa d’habitatge mentre que en d’altres casos no és necessari.

 

Què  fa co-habita?

L’equip de co-habita gestiona tot el procés, cerca els emplaçaments, manté la comunicació amb les famílies, negocia i coordina la compra, redacta els projectes tècnics, urbanístics i arquitectònics necessaris, gestiona la constitució de cooperativa o comunitat de béns, coordina tot el procés de construcció, reforma o rehabilitació, assessora pel finançament i pel tancament jurídic del projecte, assessora i prepara tota la documentació per a notaris i registradors de la propietat, etc.

 

Quines decisions prenen les famílies?

Les famílies decideixen el més important: quin emplaçament volen, si estan d’acord amb el preu final de compra, la definició de les estances que necessita el seu habitatge, el límit pressupostari pel projecte, les característiques de l’habitatge on volen viure...

 

Les famílies d’un mateix projecte co-habita es troben per conèixer-se abans de fer la compra de l’emplaçament?

Si, es faran algunes sessions per concretar aspectes del projecte co-habita en les quals les famílies podran conèixer-se i intercanviar impressions.

 

Quin tipus de famílies s’apunten a co-habita?

Les famílies que s’apunten a co-habita són molt heterogènies. Nosaltres apostem per grups intergeneracionals, però estem oberts a projectes especialitzats, com en el cas que sorgeixin grups d’un perfil similar (per exemple grups de famílies sènior). Actualment en les diverses zones hi ha apuntades parelles joves, solters i solteres, famílies amb infants, sèniors, etc...

 

Què passa si en la zona on m’interessa viure encara no s’ha format cap grup?

En la majoria de zones ja hi ha grups de famílies per iniciar un projecte co-habita. En els casos en que només hi hagi apuntades 1 o 2 famílies es recomana esperar fins que almenys s’apuntin 4 famílies, ja que això facilita que el projecte pugui executar-se. Per això recomanem que es faci difusió del projecte entre els contactes personals a fi d’arribar al major nombre possible de famílies, ja que de ben segur a altres persones els pot interessar.

 

Quin equip forma co-habita?

Co-habita està dirigit per  Oriol Costa Lechuga (https://www.dynamislab.com/). El nostre equip de col·laboradors i especialistes compta amb agents immobiliaris independents, advocats, arquitectes, urbanistes, economistes i també constructors. Tots ells vinculats als valors de la transparència, la honestedat i l’aposta per millorar les condicions ambientals i d’ecoeficiencia del nostre entorn, per construir unes condicions d’habitatge més humanes, amb major connexió amb la natura i on les persones siguin el centre. Amb el compromís d’aconseguir un habitatge assequible, ecoeficient i de qualitat per les famílies.

 

Què haig de fer per formar part de co-habita i optar a projectes co-habita en la meva zona?

El més important és apuntar-te mitjançant el formulari https://www.co-habita.com/apuntat que facilita la cerca d’emplaçament a fi de fer efectiva aquesta tasca i poder oferir les oportunitats d’emplaçament més avantatjoses.

 

Conec un possible emplaçament

Si saps d’algun emplaçament que pot ser interessant en el pots enviar mitjançant el contacte que trobaràs a la nostra web.

 

Conec més famílies a qui pot interessar

Si coneixes altres famílies a qui pot interessar, t’animem a compartir i difondre el projecte co-habita mitjançant la nostra web https://www.co-habita.com/ o les nostres xarxes socials. Quantes més famílies siguem, més àgil i més fàcil serà iniciar un projecte co-habita en la teva zona d’interès.

Com funciona una cooperativa d'habitatge?

1-Es constitueix la cooperativa d’habitatges i es fan les aportacions necessàries per fer la compra de l’immoble o parcel·la

2-La cooperativa serà propietat de tots i alhora serà la propietària de les cases. Això permetrà incloure dins la cooperativa altres projectes comuns: Horts ecològics, plaques solars, recollida d’aigües, espai d'aigua, aparcaments,  etc

3-Es contacte amb el banc (preferiblement banca ètica) per demanar la hipoteca en nom de la cooperativa

4-Desenvolupament de tot el projecte (ja sigui de rehabilitació i/o edificació)

5-Un cop finalitzat el procés, la cooperativa assigna a les mateixes famílies que la composen els espais dels quals gaudiran en cessió d’ús (per exemple un habitatge amb espai exterior), també queden definits la resta d’espais que puguin ser d’ús comunitari

6-Aquesta cessió d’ús és perpètua, heretable i inembargable

7-Si en algún moment una unitat familiar decideix deixar la cooperativa, i per tant, marxar de l’habitatge, la cooperativa buscarà una família que els substitueixi i així poder-los retornar la quantitat de diners que recullin els estatuts. Recomanem que aquesta quantitat sigui com a mínim tots els diners que la família ha invertit pel projecte més l’increment de IPC anual. En el fons és com posar a la venta un immoble, que fins que no està venut no es disposen dels diners

8-Com a punt final comentar que s'estudiarà per cada cas i emplaçament els avantatges i inconvenients de formalitzar el procés en forma de cooperativa d'habitatge.

bottom of page